Weby na WordPressu

Potřebujete vytvořit moderní a vyspělý web pro Váš projekt? Nejsme jen stavitelé webů, ale také programátoři a designéři. Obraťte se na nás!

Proč postavit web na WordPressu?

WordPress je redakční a publikační systém, jehož vývoj podléhá licenci GNU GPL. Z toho vyplývá, že se jedná o zcela legální a svobodné softwarové řešení pro komerční i nekomerční užití. WordPress je výbornou volbou především pro malé a střední podniky, kterým postačí jednoduchý základní prezentační web, na němž návštěvník nalezne zejména to, co firma dělá, za kolik to dělá a kde lze její produkty zakoupit. Velkou výhodou WordPressu je to, že klíčovou roli hrají ne až tak finance, ba naopak kreativita. Na začátku roku 2020 bylo v průzkumech zjištěno, že WordPress celosvětově používá asi 35 % webů. Vezmeme-li v potaz pouze weby běžící na nějaké verzi redakčního systému, pak 60 % z nich využívá WordPress.

Konkrétní důvody, proč jako webové řešení využít právě WordPress

Cena

V případě, že již máte zavedený hosting, je redakční systém sám o sobě zcela zdarma. Na zavedeném hostingu totiž mnohdy stačí pouze „kliknout“ v administraci na ikonku „instalovat WordPress“, přičemž instalace samotná zabere asi 5 minut! Nicméně, takto vzniklý web je stejný jako tisíce dalších webů, a chcete-li se určitým způsobem diferencovat od konkurence (výrazně doporučujeme), dodatečným nákladům se pravděpodobně nevyhnete. Jedná se především o náklady za následující:

  • Výběr, nastavení a následné doladění grafické šablony webu,

  • Výběr a instalace vhodné sady pluginů (rozšíření); cílem je dosáhnout jednak lepšího zabezpečení webu, jednak přidání rozšiřujících funkcí, kterými „holý“ WordPress nedisponuje,

  • Údržba webu a aktualizace pluginů, a to za účelem dosažení maximální úrovně bezpečnosti.

Obrovské množství předdefinovaných šablon

WordPress poskytuje tisíce předem definovaných šablon, které vám na začátku dokážou ušetřit náklady, jež byste museli za jiných okolností vynaložit na práci grafika. Rovněž i náklady na programátorské práce budou menší, neboť šablony samy o sobě obsahují řadu funkcí. Jejich přehled naleznete na oficiálních stránkách. Šablony jsou z velké části dostupné zdarma, za některé si však budete muset připlatit. Nicméně, cena nemá tendenci překračovat hranici 100 USD (cca 2 300 Kč), pohybuje se většinou okolo 9, 19, 29 a 49 USD.

Šablon je nepřeberné množství a je velmi pravděpodobné, že vám její výběr nějakou chvíli potrvá. Při výběru šablony byste však neměli zapomenout vzít v potaz tyto tři aspekty:

  • Responzivita; v roce 2018 již počet uživatelů internetu, jež k prohlížení webových stránek používají mobilní telefony, dosáhl hodnoty 52,2 %.

  • Podpora češtiny; určitě jste si už v minulosti všimli českých webů s nevábným fontem, kdy byla diakritika graficky diametrálně odlišná od běžného písma. Rovněž se tak vyhnete i tomu, aby na webu vyskakovala určitá tlačítka anglicky.

    Věděli jste, že od roku 2014 je WordPress stahován častěji v „ne-anglických“ variantách?

  • Reference uživatelů, kteří šablonu již využili.

K výběru té „pravé“ šablony lze použít integrované filtry, jež vám práci jistě usnadní. Může se však stát, že vám žádná z nich vyhovovat nebude. V tom případě přichází na řadu grafik či programátor, a s tím související finanční výdaje.

Instalace pluginů k rozšíření základních funkcí

Je nutno zmínit, že redakční systém WordPress obsahuje primárně pouze základní funkce. Nemusíte však zoufat, neboť nabízí řadu pluginů ke stažení – zdarma či za poplatek. Takových pluginů – stejně jako šablon – naleznete tisíce. Je tedy velice pravděpodobné, že se určitou funkcionalitou, kterou aktuálně hledáte, již zabýval někdo před vámi.

Nejčastěji se pluginy implementují z následujících důvodů:

  • Zvýšení bezpečnosti webu a dat (včetně dat uživatelů); vzhledem k tomu, že se jedná o nejčastěji užívaný redakční systém, musí bohužel také čelit velkému množství nejrůznějších útoků:

  • - 8 % útoků je způsobeno slabými hesly,

    - ve více než 60 % případů je na vině zastaralá verze WordPressu,

    - v řadě případů došlo také k infikaci malwerem kvůli nainstalování falšovaného pluginu,

  • pořízení doplňků pro práci se sociálními sítěmi; například na obr. 2 si můžete povšimnout, jak celosvětově roste počet uživatelů Instagramu),

  • odesílání a měření formulářů, například prostřednictvím pluginu WPForms. Tato možnost kontaktování je pro uživatele jednou z nejpřívětivějších variant při oslovení firmy,

  • pořízení doplňků pro práci s fotografiemi a fotogaleriemi,

  • získání doplňků sloužících k podpoře optimalizace pro vyhledávače (SEO); jako příklad lze uvést Yoast SEO či MonsterInsights, jenž pomáhá k adekvátnímu propojení WordPressu s Google Analytics.

Dostupnost programátorů zabezpečujících úpravy webu

Jak již bylo v úvodu zmíněno, redakční systém WordPress je hojně využívaným řešením po celém světě. Z tohoto důvodu bude relativně snadné nalézt programátora, jenž vám s rozvojem webu pomůže. Překážkou nebude ani implementace customizovaného pluginu či šablony. 

Máte-li však celý web naprogramovaný na klíč, bude se vám programátor hledat podstatně obtížněji, neboť se bude muset s daným řešením předem seznámit a naučit se s ním pracovat.

Zajímavostí je také fakt, že vlivem mezinárodního přesahu tohoto redakčního systému dochází čas od času k využívání služeb zahraničních externích programátorů. To může být z hlediska finančních nákladů efektivnější, je však nutno vzít v potaz i možné jazykové bariéry.

Instalace pluginů k rozšíření základních funkcí

WordPress vám nebude stát v cestě ani tehdy, rozhodnete-li se provozovat e-shop. K tomuto účelu slouží jeho platforma WooCommerce. Nevýhodou však mohou být nutné finanční výdaje, neboť pluginy pro WooCommerce jsou vyvíjeny globálně a neřeší česká specifika. Na řadu tak přijdou dodatečné úpravy pro českou lokalizaci a instalace pluginů pro tuzemské dopravce a platební metody. Bylo zjištěno, že denně vznikne v průměru 281 e-shopů založených na této bázi. Jako úspěšný příklad lze uvést internetovou aukční síň eBay.

Zaujaly vás výše uvedené důvody, proč rozjet či provozovat web na WordPressu?

Kontaktuje naše odborníky, kteří vám vše rádi vysvětlí a následně vám ochotně poradí.