WordPress vs. Joomla! – kdo s koho?

V současné době existuje na trhu již více než 100 různých redakčních systémů umožňujících tvorbu a následnou správu webových stránek. Některé z nich však díky svým pokročilým funkcím a možnostem mezi ostatními vynikají. A to je případ právě systémů WordPress a Joomla!, jež si v následujících řádcích představíme a ve vybraných aspektech také porovnáme. Za zmínku stojí fakt, že jejich základní verze jsou dostupné zcela zdarma.

Joomla! logoRedakční systém Joomla!

Redakční systém Joomla! tvoří spolu s WordPressem a Drupalem trojici nejpoužívanějších systémů pro správu obsahu, přičemž se ve všech třech případech jedná o open-source řešení. Joomla! byla prvně vydána v roce 2005, přičemž vznikla jako fork (nezávislý software vyvinutý pomocí zdrojového kódu jiného softwaru) z CMS Mambo, jenž se na trhu objevil už o několik let dříve. Vývojem redakčního systému Joomla! se zabývá rozsáhlá komunita vývojářů, jež neustále přichází s novými vylepšeními a rozšířeními. Tato komunita má i českou „odnož“ a celkově lze se systémem už od samotné instalace pracovat v češtině.

Na platformě Joomla! vybudujete jak jednoduchý blog, tak i komplexní firemní web. Uživatelé si samozřejmě mohou vybírat z obrovského množství šablon a také pluginů pro rozšíření funkcionality.

WordPress logoRedakční systém WordPress

WordPress, jehož historie sahá do roku 2003, je naprostou jedničkou na poli redakčních systémů – využívá jej až 60 % open-source CMS webových stránek. Vývoj WordPressu reflektoval především tehdejší boom bloggingu, kdy se stal významným konkurentem známých platforem jako Bloggers či Overblog. Jeho využití je však mnohem širší a zvládnete na něm vytvořit libovolné webové stránky na profesionální úrovni. Může však poněkud pokulhávat u komplexnějších webových projektů, pro které nebyl primárně navržen.

WordPress nabízí jednoduché a přehledné rozhraní pro správu webových stránek, a navíc si uživatelé mohou vybrat z nepřeberného množství šablon a pluginů, díky nimž jednak dodají svým stránkám moderní vzhled, a jednak získají spoustu užitečných funkcí zaručujících, že výsledné řešení bude přesně dle jejich představ.

WordPress vs. Joomla! 

 

WordPress vs. Joomla!

V následujících řádcích si systémy Joomla! a WordPress v několika specifických oblastech porovnáme.

Předplatné

Co se předplatného týče, nabízí WordPress rovnou čtyři placené tarifyPersonal, Premium, Business a eCommerce. Ceny se pohybují od 85 Kč do 1 076 Kč měsíčně. I levnější varianty vám poskytnou pokročilé nástroje, díky nimž si postavíte web dle vlastních představ, ale pokud se chystáte vytvořit o něco složitější – především firemní – stránky, určitě stojí za zvážení vyšší tarify, které umožňují ještě vyšší míru customizace, nabízí celou řadu nástrojů určených k propagaci a monetizaci webu a v neposlední řadě také poskytují mnohonásobně větší úložiště.

V případě Joomly! lze od této problematiky upustit, neboť žádné obdobné předplatné nenabízí.

Šablony

Oba redakční systémy nabízejí uživatelům velké množství šablon, s jejichž pomocí lze rychle docílit požadovaného vzhledu. Šablony je navíc možno časem měnit – pokud se vám tedy ta či ona šablona přestane líbit, jednoduše ji nahradíte jinou. V této souvislosti je však nutno zmínit, že změníte-li šablonu v systému Joomla!, nemusí pak být kompatibilní s její funkcionalitou; obzvlášť v případě, kdy byly provedeny určité úpravy na míru.

Srovnáme-li nabídky šablon obou systémů, dospějeme k závěru, že nabídka Joomly! se z hlediska počtu nemůže WordPressu vůbec rovnat. Navíc, celá řada Joomla! šablon je placená. Jako zdroj šablon doporučujeme například tržiště Themeforest.net, na němž naleznete jak šablony pro systém Joomla!, tak šablony pro systém WordPress.

Úprava šablony

V případě WordPressu je rozložení stránek podmíněno zvolenou šablonou, kdy řada šablon nabízí různé typy rozvržení stránek. Lze si tedy například vybrat, zda se boční sloupec bude zobrazovat vpravo, vlevo či vůbec, zda chcete odebrat hlavičku či patičku aj.

Co se Joomly! týče, úprava vzhledu se provádí v závislosti na typu šablony a theme frameworku, který byl použit k vytvoření. Bohužel ne každou šablonu lze jednoduše upravovat.

Příspěvky

Joomla! - editace obsahu

Editace webového obsahu v systému Joomla!; zdroj

Joomla! k tvorbě a editaci příspěvků velmi často využívá TinyMCE editor, což je prakticky WYSIWYG editor. Tento editor se vyznačuje svou jednoduchostí, kdy uživatelům pro práci s ním v podstatě postačí zkušenosti s programy MS Word či OpenOffice. Jednoduchost ovládání je však na druhou stranu provázena limitovanými možnostmi editace. Nenáročným uživatelům by měl nicméně stačit.

WordPress nabízí pro práci s obsahem dvě odlišná řešení. Jednak právě zmíněný editor TinyMCE, a jednak složitější editor Gutenberg, kdy jsou všechny příspěvky na stránce tvořeny tzv. bloky. Tyto bloky lze individuálně upravovat, tedy například měnit font, velikost či barvu písma, měnit pozadí aj. Funkcionality editoru Gutenberg ocení především tvůrci blogů.

WordPress - Gutenberg editor

Editace webového obsahu v systému WordPress; zdroj

Zákaznická podpora

Joomla! i WordPress nabízí rozsáhlou online databázi nejčastějších otázek a odpovědí (tzv. FAQ) týkajících se práce s danými systémy. Mimoto oba systémy disponují početnou komunitou, na niž se lze v případě potřeby obrátit. Co se Joomly! týče, mají uživatelé k dispozici fóra, možnost mailingu určitým skupinám členů platformy či nástroj nesoucí název Issue Tracker, kam vložíte případný dotaz na problém a vyčkáte na odpověď. Podpora WordPressu sahá ještě poněkud dál, neboť uživatelé využívající placené tarify mají v pracovních dnech k dispozici živý chat, a to 24 hodin denně.

Komunita

O komunitě obou systémů jsme se zmínili již v předešlém bodě. Ač jsou obě velmi rozsáhlé, nikoho zajisté nepřekvapí, že je komunita WordPressu podstatně větší. Vyplývá to především z počtu uživatelů, kdy WordPress využívá zhruba 60 % všech open-source CMS webových stránek, kdežto Joomlu! zhruba 6 %. Vzhledem k tomu, že jsou oba systémy open-source, je úkolem komunity starat se především o jejich vývoj a údržbu.

Bezpečnost

Problematika bezpečnosti se v posledních letech stává stále diskutovanějším tématem. Jak již bylo výše zmíněno, WordPress je nejrozšířenějším redakčním systémem a nabízí nepřeberné množství pluginů. Tato jeho přednost je však zároveň i jeho slabinou, neboť se stává častým cílem hackerských útoků. Tento fakt se snaží vývojáři co nejlépe reflektovat, a proto WordPress disponuje širokou nabídkou bezpečnostních pluginů, jejichž úkolem je potenciální hrozby odvrátit.

Útokům se bohužel nevyhnou ani uživatelé systému Joomla!. Joomla! se vyznačuje relativně vysokým zabezpečením jádra, je však nutná její správná instalace, neboť ta vyžaduje několik citlivých nastavení týkajících se právě problematiky zabezpečení. Celkově vzato se však nyní bezpečnost systému Joomla! pohybuje na velmi vysoké úrovni a pokud dochází k pravidelným aktualizacím a správnému nastavení, není třeba se nijak zvlášť obávat. Existuje i celá řada rozšíření, která pomohou se zabezpečením tohoto redakčního systému, přičemž záleží na každém uživateli, do jaké míry chce svůj web chránit.

Joomla! vs. WorPress - bezpečnost

Ať už používáte jakýkoliv redakční systém, je z hlediska bezpečnosti nutné provést určitá preventivní opatření, zejména následující:

  • dbejte na pravidelnou instalaci aktualizací,
  • používejte pouze zabezpečené sítě,
  • používejte složitá – a tím hůře prolomitelná – hesla,
  • ujistěte se, že instalovaná rozšíření a doplňky třetích stran jsou seriózní a
  • provádějte pravidelné zálohy.

Výkon

Výkon systému závisí na celé řadě faktorů, které nemusejí nutně souviset s konkrétní platformou. Jedním z nejvýznamnějších faktorů je množství instalovaných pluginů a množství obrazových prvků, jež jsou na stránky vkládány. Čím více pluginů na webu využíváte, tím pomaleji se bude načítat; u obrazových prvků je nutná jejich optimalizace. Pokud optimalizace chybí, může být rychlost načítání stránek přímo tristní. Vliv na rychlost načítání má také to, zda používáte nejaktuálnější verzi daného systému a zda je systém správně nastaven. V neposlední řadě je nutno zmínit také výběr konkrétního poskytovatele hostingových služeb.

V roce 2021 výkon obou platforem testovala společnost Brainstorm Force. Jak to dopadlo?

Jak si můžete sami povšimnout, lepších výsledků v testování dosáhl WordPress se skórem výkonu 97 %, kdežto výkon Joomly se pohyboval kolem hodnoty 88 %. Vyzdvihnout musíme také metriku Largest Contentful Pain udávající, za jak dlouho se ve viewportu uživatele načte největší blok. WordPress si pochopitelně vedl lépe.

WordPress vs. Joomla - výkon

Zdroj

Obdobné výsledky byly zpozorovány i při testování výkonu webu na mobilních zařízeních. Joomla! si sice vedla o něco lépe než u desktopu, nicméně, WordPress ani tak nedohnala.

WordPress vs. Joomla - výkon na mobilních zařízeních

Zdroj

Pokud i po přečtení tohoto článku váháte, jaký systém zvolit, zhlédněte následující video, které obsahuje další doplňující informace, jež váš rozhodovací proces třeba urychlí.