WordPress vs. Wix – kterou platformu zvolit?

Kdo nemá vlastní webové stránky, jako by nebyl. Ať už chcete ve světě internetu prezentovat sami sebe, své služby, firmu nebo cokoliv jiného, potřebujete některý z internetových editorů. Existuje celá řada jednoduchých nástrojů pro výrobu webovek zdarma, u nichž nemusíte umět programovat, ani znát nějakou odbornou terminologii. Mezi nejoblíbenější internetové editory současnosti patří platformy dostupné na stránkách Wix.com a WordPress.com. Jejich základní verze je dostupná pro všechny zdarma.

Wix

Platforma pro tvorbu profesionálních webových stránek na bázi cloudového řešení s miliony uživatelů po celém světě. Firma byla založena v roce 2006 se sídlem v izraelském Tel Avivu. Uživatelům nabízí dvě možnosti. První z nich je bezplatná verze, která pro návrh www stránek využívá umělou inteligenci od Wixu (Wix ADI, Wix Artificial Design Intelligence). Wix ADI je synonymem pro rychlou tvorbu jednoduchého webu za pár kliknutí; stačí odpovědět na pár otázek o vaší firmě a web je připraven ke zveřejnění.

Druhá placená varianta vám zpřístupní speciální Wix Editor, díky němuž dokážete sami navrhnout moderní web bez jakékoliv znalosti programování. Pokud máte zájem o více pokročilých funkcí, můžete využít integrovanou platformu pro vývojáře Corvid by Wix. Tvorba designových webových prezentací dle vašich představ bude hračkou. Vytvořte si vlastní databáze, multimediální obsah, libovolný vzhled formulářů a mnohem více se zajištěním kompatibility SEO. Wix umožňuje spravovat více různých webů z jednoho účtu.

Wix rozhraní

Obr. 1 Ukázka rozhraní editoru Wix; zdroj

WordPress

Oblíbený open source software pro publikování internetových stránek na profesionální úrovni za pár minut. Údajně 35 % z TOP 10 milionů všech webů běží na této platformě a její historie sahá až do roku 2003. WordPress je zdarma, placená je pouze část pluginů, což jsou doplňkové funkce přidávající do stránky novou funkcionalitu. Můžete si vybírat z více než 55 tisíc různých pluginů, které rozšíří váš web o online obchod, působivé fotogalerie, analytické nástroje, různé grafické prvky či bezpečnostní nastavení. Mezi výkonné funkce patří nastavitelný vzhled stránek, podpora SEO, responzivita webu na mobilních zařízeních či vysoká úroveň zabezpečení. Pro každý web je třeba mít samostatný účet. Publikační systém WordPress používá přes 60 milionů lidí, staňte se jedním z nich.

WordPress rozhraní

Obr. 2 Ukázka rozhraní editoru WordPress; zdroj

Především výše zmíněná podpora SEO je velmi důležitá. Kvalitní SEO totiž zajistí viditelnost vašich stránek na předních pozicích ve výsledcích vyhledávání, a tedy i snazší vyhledatelnost pro uživatele. Z toho následně plyne možnost dosažení požadovaných konverzí a potažmo co nejvyšších tržeb. Jak jsou na tom z hlediska problematiky SEO oba editory, reflektuje následující video:

Wix vs. WordPress

V následujících řádcích porovnáme editory Wix a WordPress v několika specifických oblastech.

Předplatné

WordPress nabízí čtyři placené tarifyPersonal, Premium, Business a eCommerce za cenu od 85 do 1076 Kč měsíčně. Nejlevnější tarify vám otevřou pokročilé funkce pro přizpůsobení stránek přesně podle vašich potřeb. Vyšší tarify poskytují propracované nástroje pro marketing, správu firemních stránek a další možnosti, které vám ulehčí online obchodování na internetu.

WordPress cenové plány

Obr. 3 Cenové plány WordPressu; zdroj

Wix má taktéž čtyři odlišné plány nabízející prémiový obsah s cenou od 4,50 do 24,50 EUR – Connect Domain (základní), Combo (pro osobní potřebu), Unlimited (podnikatelé a nezávislí pracovníci) a VIP (přednostní podpora). Vlastnosti jednotlivých druhů předplatného Wix jsou velmi podobné WordPressu, ten však u svých dvou nejdražších plánů poskytuje až 200 GB úložného prostoru, zatímco Wix jen maximálně 20 GB s neomezeným přenosem dat.

Obr. 4 Cenové plány Wixu; zdroj

Šablony

Oba editory nabízejí svým uživatelům stovky různých přednastavených vzhledů pro snadné vytvoření webových stránek. Wix ve své placené verzi poskytuje přes 500 profesionálních šablon, další množství má zdarma. WordPress má oficiálních placených šablon sice o něco méně, ale na druhou stranu jsou kvalitněji zpracované. Do knihovny WordPress se dostanou pouze šablony od zkušených vývojářů. Jestliže by vám výběr WordPress šablon nestačil, na internetu si můžete zakoupit hotovou šablonu na některém z vybraných tržišť (do vyhledávače napište „WordPress Themes“). Velkou výhodou je, že WordPress umožňuje měnit vybranou šablonu hotového webu, kolikrát budete chtít. Pokud používáte klasický Wix editor, můžete použít pouze jednu zvolenou šablonu, kterou už nelze do budoucna změnit.

Přečtěte si také!

Úprava šablony

Wix patří mezi standardní drag-and-drop (táhni a pusť) editory, které fungují na principu uchopení grafického prvku pomocí myši a jeho přesunutí na požadované místo. Jsou k dispozici pokročilé možnosti, včetně přesného umístění jednotlivých doplňků na každou stránku. Naopak WordPress se řadí mezi nástroje typu point-and-click (ukaž a klikni). V tomto případě je rozložení webových stránek dáno konkrétní šablonou. Je tedy jednodušší, co se týče nastavení stránek. Vše zvládnete bez nápovědy a dokumentace, což se o Wix říct nedá.

Wix - Drag-and-Drop

Obr. 5 Wix editor založený na drag-and-drop řešení; zdroj

Příspěvky

WordPress postupem času přešel z WYSIWYG editoru (zkratka slov What You See Is What You Get, což v češtině znamená „co vidíš, to dostaneš“) na editor Gutenberg. V něm tvoří všechny příspěvky na stránce tzv. bloky. U každého z nich je možné nastavit odlišné vlastnosti – font, velikost, barva, text, pozadí atd. Práce s bloky je skvělá nejen pro psaní blogů. Wix má editor o něco přehlednější, bohužel uživatel si může u příspěvků nastavit pouze základní formátování. Pro blogování je WordPress jako stvořený, stejně tak pro složitější webové prezentace, neboť Wix je určen především pro jednoduché obecné weby.

Zákaznická podpora

Oba webové editory nabízejí uživatelům rozsáhlou online databázi odpovědí na nejčastější problémy, které se týkají využívání služby. Zákaznickou podporu Wix můžete kontaktovat e-mailem nebo telefonicky ve všedních dnech ve vymezeném čase. WordPress podpora sice telefonní linku nemá, nicméně u placených tarifů má v pracovních dnech k dispozici živý chat a to 24 hodin denně, díky němuž se můžete 100 % spolehnout na vyřešení jakéhokoliv dotazu.

Komunita

Popularita platformy WordPress je obecně mnohem větší než u Wixu, což dokazuje nejen počet uživatelů, ale také obrovská online komunita. Nápověda na webových stránkách WordPress sice na první pohled není tak obsáhlá jako pro službu Wix, avšak online komunita vám dokáže pomoci i s ne příliš častými dotazy na internetových fórech. Stačí zadat potřebná slova do vyhledávače a můžete najít odpovědi na své otázky v mnoha neoficiálních diskuzích na internetu.

Bezpečnost

Co se týká zabezpečení, Wix na svých stránkách neuvádí příliš konkrétních informací. Bezpečnost a spolehlivost poskytovaných služeb je samozřejmostí u obou nabízených řešení, nicméně pouze na stránkách WordPress.com se dočtete, jaké nástroje jsou využívány k zabezpečení vašeho webu a vašich osobních údajů.

V prvé řadě všechny weby a domény ve výchozím nastavení využívají technologii SSL (Secure Socket Layer). Webové stránky jsou zabezpečeny pomocí šifrování HTTPS. Dále se můžete spolehnout na brány firewall, které zabraňují hackerům neautorizovaně přístupovat k účtům, a na nepřetržité sledování webového provozu, díky němuž je možné včas odhalit podezřelé aktivity (například útoky typu DDoS). WordPress.com vaše data pravidelně zálohuje, takže v případě nečekané události (výpadek proudu, přírodní katastrofa) je možné ztracená data snadno obnovit.

Výkon

WordPress i Wix mají ve většině případů bezporuchový chod. V prostředí Wix se však můžete při tvorbě webu setkat s extrémní pomalostí celého systému. Čím více přidaných prvků máte na stránce, tím pomalejší editování bude. Uložení i sebemenší změny stránky pak trvají neskutečně dlouho a občas se vám může dokonce stát, že zamrzne celý internetový prohlížeč. Oproti tomu WordPress disponuje lepší dobou odezvy a dostupností. Rychlost načítání stránek je klíčová nejen pro editaci, ale i pro vaši webovou prezentaci a online byznys.

Pokud jste se na základě výše zmíněného ještě nerozhodli, které řešení zvolit, doporučujeme zhlédnout následující video, jež celou problematiku nastiňuje poněkud ilustrativněji.