Nová aktualizace WordPress 5.5 je na světě

Ač od vydání předchozí aktualizace, tedy WordPressu 5.4, uplynula poměrně krátká doba, došlo 11.8.2020 k vydání nové verze tohoto oblíbeného redakčního systému, a to WordPressu 5.5 nesoucího název „Eckstine“.

Stejně jako jeho předchůdce byl pojmenován na počest amerického jazzového hudebníka, v tomto případě Billyho Eckstina. Na vývoji verze 5.5 se podílelo 805 dobrovolných přispěvovatelů z různých koutů světa.

WordPress 5.5 samozřejmě obsahuje celou řadu vylepšení; ty si postupně v následujících řádcích představíme.

Rychlejší načítání stránek

WordPress Lazy-Loading

Lazy-loading; zdroj

S novou verzí systému bylo dosaženo rychlejšího načítání příspěvků a stránek, a to díky tzv. „línému načítání“ (neboli lazy-loadingu) obrázků. Tato technika odkládá načtení obrázků na stránce až do chvíle, kdy je uživatel skutečně potřebuje. Na své si přijdou i majitelé zařízení s mobilním připojením, neboť vlivem lazy-loadingu došlo ke snížení objemu datových přenosů.

Snazší vyhledatelnost

WordPress 5.5 umožňuje již ve svém základním nastavení generovat soubor sitemap.xml, tedy mapu daného webu obsahující jeho nejdůležitější stránky. Díky tomu budou tyto stránky lépe vyhledatelné roboty vyhledávačů, a web se tak bude umisťovat na vyšších pozicích ve výsledcích vyhledávání a potenciálně se bude těšit i vyšší návštěvnosti.

Bezpečnost

Vzhledem k tomu, že je WordPress nejpoužívanějším redakčním systémem, musí často čelit bezpečnostním hrozbám. Velká část z nich přitom pocházela z pluginů a šablon, u nichž byly bezpečnostní díry řešeny až v rámci aktualizací, které si uživatelé instalovali vesměs manuálně (vedle toho bylo možné použít doplněk starající se o aktualizace).

WordPress se rozhodl tuto situaci reflektovat a nově přichází s automatickou aktualizací pluginů a šablon. Jedná se o volitelnou funkci, již administrátoři mohou, ale také nemusí, použít. Lze dokonce povolit (či naopak zakázat) aktualizace pro každý plugin a šablonu zvlášť. Avšak i pro ty, kteří preferují manuální aktualizace, došlo k určitému usnadnění – nyní totiž stačí nahrát pouze soubor ve formátu ZIP.

WordPress - hackerské útoky

Napadené webové stránky dle užívaného redakčního systému; zdroj: Sucuri.net

Nové prvky v blokovém editoru

Zajímavou novinkou v blokovém editoru jsou tzv. „block patterns“, což jsou v podstatě šablony aplikovatelné na jednotlivé bloky. Jednoduše tak lze zkombinovat textové a grafické elementy a vytvořit si originální rozvržení stránek dle svých představ.

Další novinkou je adresář bloků, díky němuž lze snáze hledat a přidávat bloky přímo v rámci editoru bez nutnosti jeho opuštění. K dispozici je nově také možnost provádět základní úpravy obrázků přímo v bloku. Základními úpravami rozumíme ořez, otočení či přiblížení obrázků.

WordPress - Block Patterns

Block Patterns ve WordPressu 5.5; zdroj

 

WordPress - adresář bloků

Adresář bloků; zdroj

Přístupnost

Další změny se odehrály v oblasti přístupnosti. Například je nyní umožněno kopírovat odkazy prostřednictvím tlačítka, nikoli zdlouhavým označováním řádku s textem. Dále je možno přesouvání meta boxů pomocí klávesnice či editovat obrázky s využitím zařízení, jež dokáže přečíst pokyny v editoru.

Novinek je samozřejmě mnohem více, některé z nich se dokonce týkají pouze vývojářů. Výše jsme uvedli pouze přehled těch nejvýznamnějších, tedy alespoň z uživatelského hlediska. Nejnovější aktualizaci si buďto můžete stáhnout z oficiálních stránek, či ji provést přímo v rámci systému, a to v sekci „Nástěnka“. Chcete-li novinky nejprve vidět v praxi, zhlédněte následující video!