Jak vybrat WordPress šablonu?

Známý open source redakční systém WordPress pro publikování internetových stránek využívá 63,1 % webů s identifikovatelným systémem pro správu obsahu (CMS).

Po jeho úspěšné instalaci čeká na každého uživatele důležité rozhodnutí – jak má výsledná stránka vypadat a co všechno má umět? Tyto aspekty řeší právě grafické šablony, jichž na internetu najdete nepřeberné množství. Šablony vám umožní vytvořit profesionální webové stránky zdarma za několik minut, bez jakýchkoli zkušeností s programováním. V následujících řádcích vám poradíme, podle čeho si správnou šablonu vybrat.

Co to je WordPress šablona a pro jaké weby se hodí?

Šablona (anglicky Theme) je zjednodušeně řečeno předem připravená vizuální podoba stránek se základními funkcemi. Aby vaše webové stránky vypadaly reprezentativně, nemusíte umět programovat, ani mít grafické znalosti.

Šablona na web

Ve WordPressu je aktuálně k dispozici přes 11 000 různých šablon. Každá z nich má trochu odlišné vlastnosti a jiné rozložení grafických prvků, které dávají internetovým stránkám jedinečný styl, ať už se jedná o soukromý blog, firemní prezentaci nebo internetový obchod. Pro web si vždy vybíráte pouze jednu konkrétní šablonu, kterou však můžete libovolně vyměnit za jinou.

Proč je výběr šablony důležitý?

Zvolený layout WordPress webu má vliv úplně na vše. Nejenže lákavý vzhled na první pohled upoutá čtenáře a pomáhá mu bezproblémově procházet obsah vašich stránek, ale také ovlivňuje pozici v internetových vyhledávačích. Webové stránky založené na špatné šabloně se načítají pomalu. Vyhledávačům se takové chování nelíbí, a proto na předních místech upřednostňují rychlejší alternativy. Ale pozor! I perfektně vypadající šablona nemusí být vhodná pro váš účel, proto vybírejte pečlivě.

Výběr šablony dle účelu webu

Vybírejte šablony vhodné pro téma vašich stránek

Při výběru šablony hraje důležitou roli konkrétní účel daných stránek. Zabýváte-li se tvorbou blogu, je důležité, aby poskytoval zajímavý – a především dobře čitelný – obsah. Půjde-li o e-shop, měla by mít stránka odpovídající strukturu (způsob rozmístění obsahu a tlačítek) a přirozeně by měla umožňovat pohodlný nákup. Je zcela logické, že jinak bude vypadat e-shop, jinak internetový magazín.

Struktura šablony je klíčová

Než se pustíte do vyhledávání nejvhodnější šablony, měli byste mít ucelenou představu o tom, jak bude na vaší webové stránce strukturován obsah. Na papír si sepište jednotlivé položky menu, můžete si také načrtnout přibližný vzhled domovské stránky tzv. homepage. Pro vytvoření stránek budete minimálně potřebovat název webu/blogu, slogan a kategorie. Jestliže plánujete web do budoucna rozšířit, nezapomeňte již na začátku u zvoleného řešení s touto funkčností počítat, abyste nemuseli šablonu měnit a zbytečně celý web předělávat.

Struktura webu

Cena WordPress šablony

WordPress nabízí šablony bezplatné (Free) a placené (Premium), jejichž cena se pohybuje zhruba od 20 dolarů. Pokud byste si mysleli, že za honosnou kvalitní šablonu musíte nutně zaplatit, není tomu tak. V databázi se nachází skutečně hodně povedených šablon zdarma, které vám pro chod webovek bohatě postačí.

Přehled všech WordPress šablon – placených i bezplatných – najdete na oficiálních webových stránkách. Zde je můžete různě třídit – podle konkrétního zaměření webu, stylu, počtu sloupců atp.

Cena WordPress šablony

V čem spočívá rozdíl mezi bezplatnou a placenou šablonou?

Prémiové šablony jsou sice dílem profesionálních designérů, nicméně smyslem této investice jsou v prvé řadě rozšířené možnosti. Získáte přístup do detailní dokumentace a navíc máte k dispozici nonstop zákaznickou podporu (v anglickém jazyce), která vám pomůže s instalací šablon, nastavením a jakýmikoliv jinými dotazy.

  • V každém případě se ujistěte, že šablona pochází z ověřených zdrojů. V opačném případě by mohla být ohrožena bezpečnost vašeho webu.

Databáze WordPress šablon

Šablony lze samozřejmě dohledat a nainstalovat přímo v rozhraní redakčního systému, avšak je možné, že žádnou vhodnou pro účely svého webu nenajdete. Nicméně, není nutné uchylovat se ihned k placeným variantám. Víte-li, kde hledat, můžete narazit na vhodné šablony pro váš web zcela zdarma. Kde se tedy ty nejlepší šablony skrývají?

Oficiální knihovna WordPress Themes

Oficiální knihovna WordPress Themes čítá tisíce různých motivů, z nichž si ale díky propracovanému vyhledávacímu systému určitě vyberete. Třídit je můžete např. podle preferencí, měřítka popularity, ceny aj.

Oficiální knihovna WordPress Themes

Athemes

Další platformou specializující se na aktuální šablony pro WordPress je web Athemes. Všechny šablony jsou v základu zdarma a obsahují stručný popis svých vlastností a funkcí. Pokud vám základní varianta nebude stačit, můžete ji za určitý poplatek rozšířit o dodatečné pokročilé funkce.

Colorlib

Obdobnou službu jako Athemes nabízí i Colorlib. Najdete zde spoustu různých šablon – placených i bezplatných – určených pro široké spektrum uživatelů. Ať už chcete na svém webu propagovat kosmetické či kadeřnické služby, nabídku restaurace nebo třeba nemovitosti k pronájmu, nic vám nebude stát v cestě.

Colorlib

Premiovesablony.cz

V českém prostředí se na výběr kvalitních WordPress šablon zaměřuje web premiovesablony.cz. Najdete zde šablony, které jsou obvykle kvalitativně srovnatelné s placenou tvorbou jednotlivých studií a které na backendu a uvnitř většinou mívají vše potřebné – dobře strukturovaný kód, administrační panel, speciální funkce aj. Chybějící funkce lze vyřešit prostřednictvím pluginů.

Themeforest

ThemeForest je jednou z nejznámějších a největších online databází s placenými WordPress šablonami, kterých nabízí téměř 50 tisíc. Samozřejmě jsou roztřízeny podle tématu, zaměření, ceny, hodnocení, data přidání a kompatibility.

Themeforest

  • Tip pro vás! Líbí se vám tvorba některých vývojářů na portálu ThemeForest? Pak zkuste navštívit jejich weby, je totiž dost dobře možné, že alespoň jednu šablonu nabízejí zdarma! 😊

Šablona na míru

Pokročilí uživatelé nebo velké firmy se specifickými požadavky na design webu si mohou v případě potřeby nechat vyrobit WordPress šablonu na míru. Její výhodou je jednak unikátní design, jednak vybavení pouze takovými funkcemi, které reálně využijete.

Kdy se vyplatí investovat do šablony na míru?

Investice do šablony na míru se vyplatí zvláště v případech, kdy by vám úpravy existující šablony zabraly podstatně více času než tvorba úplně nové podle vašich představ.

WordPress šablona na míru

Tvorba šablony na míru svépomocí

Pokud programování sami zvládáte na jedničku, nic vám nebrání využít vlastní kódovací schopnosti. Pro tvorbu WordPress šablony je třeba znát HTML, CSS, Javascript a okrajově také PHP.

Funkce WordPress šablony

Při výběru šablony je podstatné zaměřit se především na grafický design a strukturu příspěvků, což jsou primární vlastnosti ovlivňující vzhled vašich stránek. Ale je toho ještě víc!

Funkce šablony a účel webu

Už s předstihem berte v potaz konkrétní účel stránek. Víte-li už nyní, že váš web bude sloužit jako e-shop, vybírejte šablony kompatibilní s e-shopovým pluginem WooCommerce. Ušetříte si tak spoustu času a starostí. Realitní kanceláře zase ocení šablony vybavené funkcí katalogu nemovitostí s možností vyhledávání a filtrování, a třeba kulturní centra budou zajímat šablony s integrovaným kalendářem.

V případě, že vybíráte šablonu bez ohledu na účel webu, ujistěte se, že alespoň podporuje pluginy, které se vám budou hodit. To uděláte tak, že si po volbě šablony požadované pluginy stáhnete a nainstalujete. Pokud se neobjeví žádná chybová hláška, máte vyhráno.

WordPress pluginy

Dodatečné funkce

Pokud jste si vybrali šablonu, která není vybavena všemi funkcemi, které byste potřebovali, můžete je přidat nainstalováním příslušných pluginů. Pluginy jsou volitelná rozšíření přidávající do vašich webových stránek novou funkcionalitu. Může se jednat například o propojení se službou Google Analytics, postranní sloupce, SEO optimalizaci, sbírání e-mailových adres, cache systém, vytváření výukových kurzů, cookie lištu a mnoho dalšího.

V oficiální databázi WordPress najdete přes 59 tisíc různých pluginů, které můžete vyzkoušet. Současně však nezapomínejte na pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Šablona, která toho umí zbytečně moc, vám bude zpomalovat načítání stránek.

WordPress pluginy

Přečtěte si také:

Správná WordPress šablona

  • Hodí se na strukturu vašeho webu.
  • Je jednoduchá a graficky čistá.
  • I se základním nastavením má výborné hodnocení od internetových vyhledávačů.
  • Je responzivní (dá se číst na jakémkoliv zařízení – mobil, tablet, notebook).
  • Je určena pro psaní blogů.
  • Dá se snadno upravit.
  • Podporuje všechny důležité pluginy.

10 nejpopulárnějších WordPress šablon zdarma

WordPress šablona Astra

Zdroj

Špatná WordPress šablona

  • Nehodí se pro vaši hierarchii webu.
  • Kvůli špatnému naprogramování má u vyhledávačů špatné hodnocení.
  • Není responzivní (web se nepřizpůsobí velikosti obrazovky).
  • Nedá se snadno upravit.
  • Nepodporuje důležité pluginy.
  • Chybné zobrazení webu v některých internetových prohlížečích.
  • Nedostatečná SEO optimalizace.

Jak nainstalovat novou šablonu do WordPressu

Aktivace již nainstalovaných šablon

Pro začátečníky je nejjednodušším způsobem využití databáze šablon přímo v administraci WordPressu, a to přes nabídku Vzhled à Šablony. Tím se dostanete do přehledu již instalovaných šablon. Jakmile si vyberete, kliknete na tlačítko „Aktivovat“ a máte hotovo.

Instalace WordPress šablony

Zdroj

Instalace nových šablon

Nové šablony můžete procházet po kliknutí na tlačítko „Instalace šablon“ vlevo nahoře (viz obrázek níže). Lze přitom využít řazení „Nejčastěji používané“, „Nejnovější“, „Oblíbené“ nebo „Požadované vlastnosti“. Jakmile si nějakou šablonu vyberete, najedete na ni myší a kliknete „Instalovat“.

Následně je potřeba nainstalovanou šablonu aktivovat. To uděláte v přehledu instalovaných šablon, do nějž se – jak jsme již uvedli – dostanete skrze nabídku Vzhled à Šablony.

Vlastní šablony

Kromě přednastavených možností lze do systému přidávat i vlastní šablony, tzn. ty, které najdete na internetu, které si necháte vytvořit na zakázku, případně ty, které si sami navrhnete. Postup instalace je stejný, jen je potřeba staženou šablonu do systému nejprve nahrát, a to v zabaleném formátu.

Zajímá-li vás více, jak postupovat při výběru a instalaci šablony ve WordPressu, zhlédněte následující video!